Flytta hemifrån och körkort

Flytta hemifrån-tips

Alla ungdomar vill flytta hemifrån och skapa ett eget liv, här kommer lite tips på hur man får sin lilla lön att räcka till sin nya bostad.

1. Matplanera och storhandla, om du bestämmer vad du ska äta två-fyra veckor i förväg sparar du pengar de resterande veckorna då du inte behöver köpa mat.

2. Laga mat hemma, maten du lagar hemma kostar dig mycket mindre per portion än mat du köper.

3. Se till att få ett fast pris på din flyttstädning, jämför olika städfirmor och be om referenser.

4. Ta vara på rester. Gör en pyttipanna på det överblivna köttet och potatisen eller gör en snabb sås och ät upp den överblivna pastan.

5. Köp saker som kostar mindre, låter självklart eller hur? Men du kan göra så små saker som att köpa hård tvål istället för flytande, eller big pack istället för mindre av något. Ett big pack toa papper eller schampo håller länge och är billigare längden.

6. Möblera med redan använda möbler. Köp dem från loppis, ta med dig från dina föräldrar eller få från kompisar, försök hitta billiga möbler så kan du uppgradera ditt hem senare. Ibland räcker det med lite färg för att få allt att funka tillsammans. Det finns sajter där man andra skänker bort saker de inte behöver. Kolla till exempel in Skänkes.

7. Spara på vatten och energi. Stäng av vattenkranen när du borstar tänderna eller tvålar in dig, tryck av TV:n på TV:n och stäng inte av den i standby läge. Släck lampor. Vissa saker ingår i lägenhetspriset, ta reda på vad och spara på resten.

9. Köp inte på impuls! Tänk på ditt köp innan du införskaffar det, behöver jag verkligen detta? Väg för och emot. Dra det inte till extremer bara, alla behöver tvål och mat, men den nya mobilen eller datorn, klarar min ekonomi den?

10. Undvik alkohol! Alkohol är dyrt och skapar andra dyra vanor som t.ex. utemat och taxiresor.

Handla lugnt och var snål, men bli inte dumsnål!

Lycka till med din nya bostad!

Körkortstricks

Körkortet är en utgift som svider ordentligt i en ungdomsplånbok, det börjar redan när du ska fylla i pappret som ska skickas till transportstyrelsen. Du börjar märka att utgifterna blir fler och fler och svårare att kontrollera, allt rullar på tills du står med skulder till dina föräldrar eller en väldigt tom plånbok.

Här kommer några tips på hur du kan komma billigare undan med körkortet. Till exempel att du ska dela testkörningen mellan hemmet och körskola. Det optimala för plånboken och att klara körkortet var att köra 13 timmar på körskola och nästan 60 timmar hemma. Dem som klarar körprovet genom att bara övningsköra hemma har nämligen spenderat 3,5 gånger så mycket tid i en bil än de som bara övningskört på körskola. Men att köra är något du aldrig slutar lära dig om, så därför är det viktigt att det får ta sin tid men att du ändå kommer framåt.

Så mycket kostar körkortet

Obligatoriska kostnader behörighet B:
Syntest 100 kr
Körkortstillstånd  220 kr
Riskutbildning del 1, 600 kr
Riskutbildning del 2, 1400 kr
Kunskapsprov, 220 kr
Körprov, behörighet B, 700 kr
Trafikverkets bil vid uppkörning 400 kr
Tillverkning av körkortet 150 kr
Foto till körkortet 80 kr
Summa:  3870 kr

Teoriutbildning
Teorikurs på trafikskola  1500 kr
Läromedel  500 kr
Summa: / 2000 kr

Körutbildning på trafikkola:
Antal körlektioner  13 st
Pris per timma  600 kr
Summa: / 7800 kr

Övningskörning privat:
Introduktionsutbildning  400 kr per person (elev+handledare)
Godkännande som handledare  170 kr
Körkostnad privat:
Antal mil: 200 mil
Milkostnad: 32 kr
Summa: 7370


Totalkostnad körkort: 21040 kr

Dessa prissummor är en ungefärligt tal på vad det kan kosta, men det finns både priser som överstiger och understiger. GD gav då ett tips på att ta intensivkurser som kostar mellan 13 000 och 20 000 kr beroende på vad som ingår.

Och kom ihåg, det är väldigt dumt att dricka alkohol och köra bil eller annat typ av fordon, så är det något du ska undvika framförallt så är det just det. För din och för samhällets skull. Du kan läsa mer om rattfylleri på korkat.nu.

Bra tips när du skall flytta