Sommarguiden

Sommarguiden – din guide till en spännande sommar

Ingen blåser mig! presenterar sommarguiden till en spännande sommar. I serien presenterar vi hur du på ett billigt och kanske lite annorlunda sätt kan spendera sommarlovet eller semestern i år.

Sommarguiden

Del 1: Cykelsemestra

Cykelsemester är en väl klassiker, att få komma ut i naturen och slå sig ner när man själv vill, var man vill. Nästan i alla fall, tack vare allemansrätten kan du sätta upp ditt tält i princip varsomhelst, att tälta med ett par, tre tält under något dygn ingår i allemansrätten. Det är ett enkelt och billigt sätt att spendera sommaren i Sverige, du får också tillgång till hela vårt avlånga land, det enda som avgör hur långt du kommer är benmusklerna.

Del 2: Skippa hotellet – byt bostad istället!

Ett sätt att spara in på dyra hotellkostnader på semestern är att byta lägenhet eller hus. Det finns en rad fördelar, förutom att det är billigt, man slipper gå upp en viss tid för att äta frukost på hotellet och man kan laga mat hemma i köket. Dessutom får man en helt annan tillgång till staden då lägenheterna oftast inte ligger på de mest turisttäta gatorna.

Att byta lägenhet är enkelt, allt man behöver göra är att anmäla sig på en av sajterna som dykt upp på senare tid. Sajterna är oftast uppbyggda som medlemssajter där man betalar en mindre summa för medlemskapet. Man skapar sedan en profil där man kan lägga upp bilder och text om sin lägenhet och stad. Sedan kryssar man i till vilka platser man vill åka och ungefär vilka tider, detta gör det lättare att sedan hitta en matchande lägenhet att byta med då man börjar leta. 

Har man ingen egen lägenhet att byta med, kanske man kan övertala ett äldre syskon eller släkting som har, eller varför inte be hela familjen att byta och hänga med på semestern!

Erika, 26 år som arbetar med Ingen blåser mig! har varit medlem i en bytessajt i snart ett år och har hunnit byta lägenhet två gånger, första gången i Paris och andra i Amsterdam. Vi frågade Erika om hennes erfarenheter av lägenhetsbyten:

Vad ska man tänka på innan man byter lägenhet?

När man väl hittat någon att byta lägenhet med är det bra att ha kontakt med personen innan så att man bygger upp en relation och bestämmer alla detaljer kring bytet tillsammans. Det är också bra att man skriver under ett avtal, kontrakten brukar ofta finnas som mallar på bytessajterna. Skriv ett avtal så att också hyres- eller bostadsrättsföreningen är med på att det kommer bo främlingar i lägenheten under en period. Så kan man vara lugn och bara njuta under semestern!

Hur går själva bytet till rent praktisk med nycklar och så?

Jag har gett nyckar till kompisar eller grannar som mött upp dem som ska bo i min lägenhet. På så sätt får man också en första koll på att de verkar vara schyssta personer. Att skriva små info-listor på hur köksutrustning fungerar är också bra, så att de känner sig som hemma och inte pajar diskmaskinen. Jag brukar också lämna en liten välkomsthälsning, kanske med lite svenska delikatesser, vem blir inte glad av lite Kalles kaviar

Vad är det bästa med att byta lägenhet?

Det bästa med att byta lägenhet är att man får en helt annan syn på staden än om man bott på hotell. Man får liksom ta del av kulturen då man bor i någons hem och kan handla på mataffären och laga mat hemma. Att man spar in på hotellkostnaden är bara en bonus!

Fördelar: Sparar in på hotellkostnaden och du får ett betydligt mer personlig boende än vad du får på ett hotell!
Nackdelar: Själva resekostnaden kvarstår förstås.

Del 4: Couchsurfa: Sov på någon annans soffa!

Att couchsurfa eller som det heter på svenska, soffsurfa, kan vara ett bra och billigt alternativ till hotell och vandrarhem men också ett spännande sätt att träffa nya människor. Soffsurfande som innebär att man helt sonika gästar någon annans hem och sovplats har vuxit sig större och större under nollnolltalet.
Till exempel har hemsidan couchsurfning.com, som är världens största nätverk för couchsurfare, idag över 3 miljoner användare från 246 länder.
Grundtanken med couchsurfing är att man skall kunna bo billigt runt om i världens men samtidigt förhoppningsvis ges en kulturell och mer personlig insikt. Det går också se en tydlig trend att många av dagens medlemmar är unga då couchsurfing.com består till 45 % av användare mellan åldern 18-24 år. Att soffsurfa är alltså inte bara ekonomiskt du får förhoppningsvis också träffa vänner för livet.

Sommarguiden har pratat med en van couchsurfare – Linda Persson, och fått hennes bästa tips.

Var har du soffsurfat och har det varit lyckade surfningar för din del?

Första gången jag soffsurfade var i Budapest. Min kompis och jag hade fått kontakt med en kille därnere och när vi kom fram visade det sig att han hyr ut lyxiga lägenheter åt turister men lät surfare som oss bo där gratis! Vi bodde mitt inne i stan, blev guidade på slottet och fick tips om trevliga caféer. Mycket bra!
När jag bilade runt i Europa soffsurfade jag även i Tyskland (där fenomenet är väldigt vanligt = många soffor erbjuds). I Düsseldorf sov jag i silkeslakan och fick smaka alla lokala ölsorter, i Hamburg sov jag i min värds säng medan han sov i en hängmatta som han spänt upp tvärs över vardagsrummet. Alla jag mött har varit otroligt generösa!

Har du några praktiska tips på hur skall man tänka och gå till väga?

Det gäller att vara ute i lagom tid. Hör man av sig flera månader i förväg får man oftast svar att man ska återkomma 2-3 veckor innan man kommer, men man bör heller inte vänta till sista sekunden. Is i magen och lite tur är vad som gäller! Hur lätt det är att hitta en soffa varierar mellan olika länder och städer, och är det högsäsong i landet kan det vara ganska kämpigt.
Bäst är om man själv är öppen för att ta emot surfare – då har du garanterat en plats hos den personen om du skulle ha vägarna förbi. Även om man inte hittar någon att bo hos är det alltid kul att leta rätt på någon som erbjuder sig att visa en runt i stan och ge tips på hur man kan ta sig till olika ställen. Sådana möten blir oftast de bästa under hela resan.

Vad är det bästa respektive sämsta med att soffsurfa?

Det sämsta är väl att det kan vara svårt att planera sin resa om man inte vet vart man ska bo. Ofta får man svar i sista stund och ibland ångrar folk sig. Man måste alltid ha en b-plan.
Det bästa är den tillit man får. En främling som ger dig nycklarna till sin lägenhet och välkomnar en in till sitt hem. Den känslan är helt makalös. Och jämför man med att bo på hostel är soffsurfning helt överlägset!
Fördelar: Det är billigt och spännande.
Nackdelar: Du kan hamna på en usel soffa!