Tjäna och spara pengar som student

Tjäna och spara pengar som student

Att minska sina utgifter är ett sätt för bättre ekonomi. Men något som kanske känns ännu bättre är att öka sina inkomster.

Några bra sätt att tjäna pengar som student


Jobba extra


Självklart är ett extrajobb det bästa sättet att tjäna pengar på. Vanliga platser kan vara McDonalds eller ICA som dessutom har väldigt bra OB tillägg.

Sök stipendium


Kolla på ditt universitets, gymnasiums eller din högskolas hemsida för att veta mer. På Stipendielistan får du hjälp med att hitta stipendier som passar dig. Bli medlem på Lycknis, där kan du också få mycket hjälp. Lycknis är för övrigt en väldigt bra sida för dig som är student.

Marknadsundersökningar m.m.


Det finns många företag och organisationer som håller i undersökningar där du får betalt för att svara på deras frågor. Man får inte jättemycket pengar, men svarar man på tillräckligt många undersökningar kan det bli en hel del. Panelsök hjälper dig att hitta de bäst betalda undersökningarna på nätet.

Synovate har provsmakningar och fokusgrupper som inte är via nätet. Här får du mycket mer pengar per gång men det tar också längre tid och du kan inte göra det hemifrån. Samma sak gäller Augur där man får runt 400 kr per gång.

Bostadsbidrag?


Du som är 18-28 år kan ha rätt till bostadsbidrag. Få mer information om belopp hos Försäkringskassan

Tjäna på din blogg

Om du har en blogg eller vill starta en som företag så finns det flera sätt att tjäna pengar på den. Ju fler läsare desto mer pengar finns det att tjäna. Ett sätt är att skaffa ett konto på Google AdSense där du får betalt per klick!

Du kan även bli medlem på olika affiliatenätverk. Där tjänar du pengar på att ha annonser på din blogg m.m.

Tänk på att du tydligt anger vad som är reklam och vad som inte är i bloggen. Reklam påverkar människor och det är viktigt att man är tydlig med det och att inte göra reklam för företag man inte tycker är schyssta.

Sälja istället för att slänga

Släng aldrig gamla saker som du vill bli av med. Det mesta går att sälja till secondhandbutiker, på blocket, auktionssajter eller på loppis.

Spara pengar som student!

Det är många studenter som tycker att det är svårt att få pengarna att räcka till. Är du en av dem? Här kommer några tips på hur du som student lätt kan spara pengar och därmed få pengar över till något kul!

CSN- och Mecenat-kortet

Alla studenter har ett CSN-kort eller ett Mecenat-kort som ger dig många fina rabatter och erbjudanden. Korten har samarbete med ett stort antal kedjor och företag. Om du ser till att använda kortet så ofta som möjligt kan du spara tusenlappar. För dig med smartphone finns även en app som heter Mecenat. Med den kan du visa ditt CSN-kort och ditt Mecenat-kort direkt i mobilen och även se alla studentrabatter som finns där du befinner dig. För mer information om korten, gå in på csn-kortet.se eller mecenat.se (det är samma sak). Se dig även omkring efter andra studenterbjudanden och rabatter.

Lägg undan pengar på ett annat konto


Skapa ett till konto som du inte tar pengar ifrån. När du får in mer pengar på ditt vanliga konto (t.ex. studiebidraget) tar du alltid en liten del av pengarna och sätter in det på ditt nya konto. Försök att få pengarna att växa i det nya kontot så mycket som möjligt.

Gör upp en budget

Räkna ut hur mycket pengar som går åt varje månad till olika betalningar. Ha med dig en liten anteckningsbok, om du har en smart phone så finns det appar som ger dig bra översikt.

Bestäm sedan hur mycket av pengarna som blir kvar som ska gå åt till nöjen. Se gärna till att en del av pengarna blir över så att du kan spara.

Sälj saker, köp begagnat

Rensa bort saker du inte vill ha eller inte behöver och sälj det på t.ex. blocket, en auktionssajt eller på loppis.

Det mesta finns att köpa begagnat och är då mycket billigare. Dessutom sparar du på miljön när du köper saker som är återvunna istället för nyproducerade!

Planera dina inköp


Kolla alltid i förväg vart det du ska handla är billigast och handla där. Gör inte några spontanköp utan att kolla om det är värt det och om du egentligen har råd. Handla aldrig mat på butiker som 7-eleven, pressbyrån eller någon mack. Där är allt mycket dyrare än på stora matvarukedjor som t.ex. ICA, Coop, Willys, Hemköp eller Lidl.

Laga mat

Laga maten själv istället för att köpa färdigmat. Laga gärna mycket mat åt gången och frys sedan in den i små portioner som matlåda för en annan dag. Köper du lunch ute varje dag blir det nästan 20 000 kronor på ett år! Tänk vad du kan göra för de pengarna istället.

Få ett bra bankerbjudande

Många banker har särskilda erbjudanden för studenter. Här får du mer info om studenterbjudanden på SEB, Swedbank och Skandia.

Tjäna och spara pengar